De warmste plaats op aarde (documentaire op Canvas)

Tweedelige BBC-documentaire warin een multidisciplinair wetenschappelijk team op expeditie trekt naar de afgelegen Afar-depressie in het noordoosten van Ethiopië. De vallei, die voor een groot deel onder het zeeniveau ligt, staat bekend als de warmste – zeg maar heetste – regio ter wereld en is daardoor ook een van de meest onherbergzame streken op aarde. Toch wonen er mensen. De expeditie van vulkanologen, klimatologen, antropologen, dokters en dierenartsen wil de streek in kaart brengen, gaat op zoek naar onbekende levensvormen in deze extreme geologische omstandigheden en wil ook onderzoeken hoe mensen en dieren zich aanpassen aan de omgeving.

Aflevering 1. Maandag 5 juli 2010 In de eerste aflevering volgen we het team op weg naar hun einddoel. Een dagreis met een terreinwagen door een rotswoestijn en drie dagreizen met een kameelkaravaan brengt hen naar de zoutmijnen van Dallol. Al 10.000 jaar maken tot 2000 kamelen per dag deze epische woestijntocht. Overdag is het 43° celcius en de verschroeiende ‘vuurwind’ doet de temperatuur tegen de avond stijgen in de richting van 50°.

Geolooog Dougal Jerram onderzoekt de intense vulkanologische activiteit in de regio en rol daarvan in het bredere geologische plaatje van de beroemde Grote Slenk. Bioloog Richard Wiese gaat op zoek naar leven op de kokende en kolkende bodem van vulkanen. Dr. Mukul Agarwal focust op gezondheidsproblemen in deze voor mensen zo vijandige omgeving. Steve Leonard bestudeert de relatie van de bevolking met hun levensnoodzakelijke huisdieren en vee. En Kate Humble vraagt zich af hoe hard het leven hier wel moet zijn voor de Afar-vrouwen.