Oudste oermens heet Ardi!

ArdiArdi WASHINGTON (AP) - Ardi is een miljoen jaar ouder dan Lucy en werpt een nieuw licht op de menselijke evolutie. Het verhaal van de menselijke geschiedenis gaat opnieuw meer dan een miljoen jaar verder terug in de tijd nu wetenschappers meer te weten zijn gekomen over 'Ardi', een mensachtige die 4,4 miljoen jaar geleden leefde in wat nu Ethiopië is. Ardi werd in 1994 gevonden, maar gisteren zijn elf artikels verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Science waarin de mensachtige gedetailleerd beschreven wordt.
Het vijftig kilo zware en 1,22 meter grote vrouwtje scharrelde ruim een miljoen jaar eerder door het bos dan de beroemde Lucy, die lang werd beschouwd als vroegste voorouder van de mens. Het oudere skelet van Ardi verandert de kennis van de menselijke evolutie. In plaats van de gedachte dat de mens zou afstammen van een oud chimpanseeachtig wezen, bewijst Ardi dat mens en chimpansee geheel los van elkaar zijn geëvolueerd uit een gezamenlijke voorouder.
Ardi vertoont kenmerken die niet voorkomen in de huidige Afrikaanse apen, waaruit de conclusie kan worden getrokken dat deze apen sterk zijn geëvolueerd toen hun en onze wegen zich scheidden. Ardipithecus ramidus, zoals de Latijnse soortnaam van Ardi luidt, kon met alle vier ledematen in bomen klimmen, maar de soort zou niet veel tijd in bomen doorgebracht hebben. Bovendien kon Ardi rechtop lopen.
'Dit is een belangrijke ontdekking', zegt David Pilbeam vanHarvard. 'Het is vrij compleet; hoofd, handen, voeten en enkele andere delen zijn overgebleven. Het vertegenwoordigt een geslacht dat mogelijk voorafging aan de Australopithecus, het geslacht dat aan ons geslacht Homo voorafging. Lucy behoort tot de Australopitheci.'
bron: de Standaard